De gevreesde eerste schooldag

Maandag, 15 september 2020

De gevreesde eerste schooldag

We hebben het er thuis al maanden over gehad. Bij Lauren helpt het als je lang van tevoren met haar bespreekt wat er moet gebeuren, ze heeft de tijd nodig om aan het idee te wennen en als het moment daar is dan rockt ze dat. Net als met lopen, voorbeeldje: ze was heel laat met lopen, het consultatiebureau heb ik destijds eens gevraagd of er misschien iets lichamelijks was waarom ze het nog niet deed. Ik was 8 maanden zwanger van Julia, en toen het op dat moment ineens in haar hoofd zat liep ze dan ineens keihard overal naartoe.

 

Afscheid van mijn kleine meisje

Twee weken geleden nam ze afscheid op het kinderdagverblijf, en ik had verwacht dat ze dat misschien niet zo goed zou begrijpen, maar daar leek het dan toch wel op. Ze vierden feest en Lauren voelde zich net een prinsesje (and I quote). En precies díe ochtend kreeg ik het ineens te kwaad. Mijn kleine meisje, mijn eerstgeborene, mijn moedermaker zou ineens niet meer klein genoeg zijn om naar het oh zo geliefde kinderdagverblijf te gaan. De middagen dat we haar ophaalden te horen krijgen hoe lief ze was en hoeveel ze geknuffeld heeft veranderen in een (ik vrees) meisje wat door alle indrukken vergeet wat ze allemaal heeft gedaan. Dus ik mee in de auto om haar weg te brengen (werd al raar aangekeken, but hey, mijn nu-nog-kleine meisje).


Van bengel naar engel

Wat konden we haar soms achter het behang plakken. Ze miste denk ik de uitdaging die ze nu wel krijgt. Ze luisterde slecht, at slecht, wilde niets en als ik dan bedacht dat ze wel mee kon even een album wegbrengen was het al na 5 minuten "ik wil naar huuuiiis". En ik verwachtte dat het alleen maar erger zou worden nu ze naar school zou gaan, maar niets is minder waar. Dus ouders, wees gerust, het wordt écht beter!


Ik heb ineens een mama's kindje

Lauren is vanaf dag 1 een papa’s kindje geweest. Nou ja dag 1, ik liet haar pas los toen ze een maand of 3 was, dus vanaf dan. Altijd lekker met papa op stap, er zijn zelfs tijden geweest dat ik haar niet kon troosten, naar bed brengen of überhaupt aankijken. En dan nu wil ze de he-le tijd op, tegen, naast me zitten. En I love it! Wat een heerlijk knuffelig meisje ineens, ’s avonds moet ik ook even naast haar liggen en dan krijg ik kusjes, knuffels en aaitjes. Oh wat ben ik verliefd op haar. 


Leren gaat als een trein!

Als Lauren speelt dan komen we er nu al achter dat ze allerlei letters leert. En wat bijzonder vinden we dat! Ineens leert ze te herkennen of ergens papa of mama staat geschreven. Allemaal nieuwe stappen en ik verheug me er ontzettend op dat ze leert lezen. Lauren is vanaf dag 1 (ik lieg niet) een boekenwurm, van plaatjes kijken, opeten, scheuren, tot daadwerkelijk pagina's omslaan, brabbelen alsof ze hardop leest. Met haar moeder als boekenverslindster (en mijn eigen boek is nog steeds nog maar 80% af) moet dit toch wel de goede kant op gaan :).


Lees je hieronder mee voor wat tips die ik je mee wil geven?

Liefs,

Diana


 

Tips voor school!

Tip 1: Bespreek met je kiddo wat er gaat gebeuren. Er zijn diverse boekjes over te leen bij de Bibliotheek en je kunt ook Chip&Pieper kijken met ze (aanrader!). Ga ook bijvoorbeeld spelen in het weekend op het terrein van school en als je er toevallig langsrijdt kun je (met enig enthousiasme) roepen dat dat de nieuwe school is. Leg ook vooral uit hoe de school heet, de juf etc.

 

Tip 2: Hou er rekening mee dat je nu-nog-kleintje slecht slaapt voordat hij/zij naar school gaat. Lauren was zo opgewonden dat ze pas na 2 uur en 3 kwartier sliep en ’s nachts ook nog wakker werd. En de dagen ervoor was ze ook erg moe en snel overprikkeld.

 

Tip 3: Leer je kindje omgaan met de drinkbekers en brooddozen, en smeer samen het brood voor die dag en leg uit hoe de dag er uit ziet en wanneer ze bijvoorbeeld iets eten. Geeft net iets zelfvertrouwen, en dat kunnen ze goed gebruiken. Check ook even hoeveel eet- en drinkmomentjes er zijn en pas daar op aan hoeveel brood en drinkbekers ze meekrijgen. En als je snoep geeft, probeer je kind niet de ogen van een ander uit te laten steken van jaloezie ;).


Tip 4: Is je kindje jarig nadat het naar school gaat? Vier dan het feestje met familie daarvoor. Zo is het minder druk in de periode dat hij/zij moet wennen op school en aan het nieuwe ritme. Zo klein hebben ze het vaak niet door dat er een aparte dag voor is, en als ze dat wel hebben vier je een groter feestje ervoor en klein op de dag zelf (2 x feest; wie wil dat nou niet?).


Tip 5: Reken er op dat het na een week of 3-5 weer even wat minder lekker gaat. Je kindje zit nu net op het moment dat de vermoeidheid toch heftig is (en voor velen de R in de maand). Misschien is het lekker om even een dagje thuis te plannen, of als dat niet kan, zoek samen met je kindje naar wat hem/haar rust geeft. Lauren laten we even lekker op haar kamertje onder haar deken een filmpje kijken. Ze vindt het heerlijk om echt even alleen te zijn en daarna is ze vaak een stuk vrolijker dan als we het niet doen.

Vorige:

Yummy, cookies! Nee sorry, deze kun je niet eten. Maar lees het vooral even door zodat je weet wat ik (of mijn website) met je gegevens doe.

Lees meer
Accepteren